Eesergroen, Eeserveen, Ellertshaar, Klijndijk en Odoornerveen zijn nog betrekkelijk jonge ontginningsdorpen, die ten westen van de Hondsrug zijn ontstaan na de ontginning van de woeste gronden van het Eeser- en Odoornerveen. Eesergroen valt onder de gemeente Borger-Odoorn. Het dorpje zelf telt ongeveer 160 inwoners. In 1882 vestigde er zich de eerste bewoner, die met latere bewoners de ontginning van de nog woeste gronden ter hand heeft genomen. Zowel langs de in 1913 aangelegde verharde weg Ees-Schoonoord als ook langs het kanaal ‘Buinen-Schoonoord’ waren toen al een aantal boerderijen gebouwd. Eesergroen begon pas te groeien toen het in 1930 een verbinding met het kanaal ‘Buinen-Schoonoord’ kreeg en er een haventje met zwaaikom (om de schepen kunnen draaien) werd aangelegd. Het diende voor de afvoer van turf en landbouwproducten. Na het gereedkomen van de Zijtak werd de ontginning van het gebied grootscheepser aangepakt. Toen het vrachtverkeer echter de taak van de scheepvaart overnam, raakten het haventje en verbindingskanaal in onbruik. In 1966 werd ook het kanaal ‘Buinen-Schoonoord’ definitief voor de scheepvaart gesloten. In het kanaal werden stuwen aangelegd, waardoor het waterpeil aangepast kon worden aan de eisen van de landbouw. Rond 1980 is er langs de zijarm van het kanaal een fraai natuurpad aangelegd. Het bestaat uit een wandel-/ fietsroute, waarbij onderweg gewezen wordt op interessante details in de flora en fauna.
In het kleine dorp Eesergroen stonden destijds twee kerkjes. Verder konden de bewoners terecht in een tweetal buurtcafés, waarvan slechts één de tand des tijds heeft doorstaan.
Wijdere omgeving
De magnifieke omgeving van Eesergroen biedt ongekende recreatiemogelijkheden. U zult er geen spijt van krijgen wanneer u dit prachtige gebied en deze unieke provincie gaat verkennen. Trek rustig de wandelschoenen aan en geniet met volle teugen – de paden op/ de lanen in – van al het moois dat Drenthe u te bieden heeft. Een echte aanrader is een heerlijke wandeling over de prachtige, glooiende heide op de Drentse Hondsrug bij Exloo. Besloten naald- en loofbossen en open heide wisselen elkaar daar af. Een heerlijk gebied om te wandelen, te fietsen of paard te rijden. Fantastische uitzichten en fraaie doorkijkjes doen u de tijd vergeten! Vergeet uw fototoestel niet wanneer u ‘de grote, stille heide’ opgaat. Grote kans dat u daar Tinus Kaspers, de schaapherder, treft die met zijn Drentse Heideschapen ronddoolt om de heide in stand te houden. Tegen de avond leidt hij zijn schapen weer naar de schaapskooi in Exloo, een trekpleister voor toeristen. Ook het oude dorp Exloo zélf is een bezoek meer dan waard. Schitterende oude eiken en linden stofferen de dorpsrand en op de gezellige terrasjes is het goed uitrusten.
Ook de vissers onder u kunnen hun hart in Drenthe ophalen. Er is altijd wel ergens een hengeltje uit te gooien in één van de kanalen in de buurt.
Het Nationaal Park Dwingelderveld is vooral bekend om zijn grootste aaneengesloten natte heidegebied dat nog over is in West-Europa. De vele meertjes die hier tussen de heide glinsteren, maken het gebied zeer aantrekkelijk voor vogels, terwijl allerlei vaak zeldzame plantensoorten zich prima thuis voelen op de overgangen van nat naar droog. In het bezoekerscentrum krijgt u een eerste indruk van de schoonheid van het Dwingelderveld en van de manier waarop Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer dit cultuurlandschap in stand houden.
Wanneer u van fietsen houdt, leiden prachtige fietsroutes u door de uitgestrekte Drentse bossen om u te verrassen met onverwachte doorkijkjes, glooiende akkers en prachtige vergezichten. U kunt de benen even strekken op één van de vele picknickplaatsen, bij één van de schone natuurmeertjes met gele zandstranden of op een gezellig terrasje in één van de dorpen. De goed aangegeven fietsroutes brengen u op de mooiste plekjes van Drenthe.
Zwemmers kunnen hun hart o.a. ophalen in het prachtige subtropische zwemparadijs van Borger.
Om de Drentse sfeer verder te proeven raden we u aan een bezoek te brengen aan het monumentendorp Orvelte, dat in 2002 door de lezers van de ANWB Kampioen is uitgeroepen tot één van de vijf mooiste dorpen in Nederland. Het dorp telt veel prachtige rietgedekte Saksische boerderijen en andere rustieke gebouwen. In deze bijzondere Drentse nederzetting komt de geschiedenis van 1900 weer helemaal tot leven. De bewoners tonen u er de geschiedenis van een typisch Drents dorp, o.a. in live gedemonstreerde ambachten en de ambachtelijke bedrijvigheid van 100 jaar geleden in bijvoorbeeld de houtzagerij, smederij en klompenmakerij. In de zuivelfabriek van 1899 is een ambachtelijke biologische kaasmakerij ondergebracht. Verder zijn er in het dorp ateliers, galerieën en verschillende kleine dorpswinkeltjes.
Kortom, vervelen is er in de schitterende provincie Drenthe niet bij. Zo zult u niet de enige zijn die Wildlands in Emmen met een geregeld bezoek komt vereren!
Er is in Drenthe nog veel meer te ontdekken!
We hebben nog niet met u gesproken over het Bargerveen, een uniek hoogveenreservaat in zuidoost Drenthe. Dit reservaat vormt het grootste restant van het toenmalige Boertangermoeras, dat grote delen van Oost-Drenthe, Oost-Groningen en het aangrenzende Duitsland bedekte. Het is een waar paradijs voor planten, insecten en de meest zeldzame vogels; het Veenpark van Barger-Compascuum, een Openluchtmuseum waar nog dagelijks met de blote handen turf wordt gegraven en u een indruk krijgt van het zware leven van de veenarbeiders in de vroegere veengebieden van Drenthe; het Drents Museum in Assen met zijn vele archeologische vondsten; het Openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’; Herinneringskamp Westerbork; het Planetron bij Dwingeloo; de Radiotelescopen in Hooghalen; attractiepark Drouwenerzand; en de vele galerieën, ateliers en tuinen met kunstwerken die Drenthe telt.